Българската сватба

Българската народна сватба е едно от най-богатите на традиции и символика тържества, отделните елементи на което носят в себе си многовековната история на българската душевност и бит. Българската сватба е най-разточителният и пищен ритуал в българския фолклор.

За Вашия сватбен ден, ФФ”БЪЛГАРКА” предлага:
1.Фолклорна блок програма в ресторанта
Фолклорната блок програма е нашето специално предложение, отправено към Вас младоженци и към Вашите гости. С много музика, песни и танци, жив музикален съпровод, фолклорни анимации с гости на събитието (младоженци, кумове, други), пъстроцветни национални костюми и реквизит, ще ви пренесем в света на автентичния български фолклор.
Нашите примерни предложения са:
•Фолклорна програма с участието на 4 бр. танцьори и 2 бр. музиканти (гайда и тъпан);
•Фолклорна програма с участието на 4 бр. танцьори и 3 бр. и повече музиканти (гайда и тъпан, кавал, гъдулка, други) и певица;
•Други варианти, според Вашите конкретни желания са възможни, след допълнително уточняване на детайли по сценария.
Продължителността на изпълнението е 20-25 минути.

2.Ритуално фолклорно посрещане на младоженците в ресторанта
Фолклорното посрещане е изключителен, тържествен и емоционален момент от сватбения ден на младото семейство. Той символизира встъпването в „новия дом”, благословията на двата рода и приемствеността между тях. С помощта на главните действащи лица в този ритуал - свекървата и свекърът, по стар български обичай ще захраним младоженците с пита, с мед и сол, после ще отворим шампанското и ще гадаем каква ще бъде и първата рожба в дома, след това младоженците ще отпият и първите си глътки пенливо, но „горчиво” вино, което ще подсладят с първата брачна целувка. Ще хвърлят чаши през глава, без да поглеждат назад и ще се отправят по пътя на тяхното семейно щастие…………………..
Под звуците на автентичното звучене на писаната гайда, песните и танцьорите, облечени в пъстроцветни костюми, хайде да посрещнем младото семейство, заедно с гостите на крака и бурните им аплодисменти.
Участниците в ритуала се определят според Вашите желания и изисквания.
Нашите примерни предложения са:
•посрещане с участието на 4 бр. танцьори ( 2 момичета и 2 момчета);
•посрещане с участието на 4 бр. танцьори ( 2 момичета и 2 момчета), музикален съпровод (гайда, гъдулка, тъпан), певица.

3.Изнесен битов ритуал
Изнесеният битов ритуал, се осъществява извън обсега на обредния дом, на места, по избор и предложение на младоженците. Сценарият се разработва на основата на ритуала „Българска сватба”, според желанията на клиента.

4.Оркестър за сватба
"Отдавна още...от край време! Живее на земята племе, уж, кротки хорица-таланти...наричали ги музиканти!!! "
Несравнимо е звученето на живата народна музика. ФФ „Българка” предлага за Вашето сватбено тържество, участието на народен оркестър, за да потанцувате безброй хора и ръченици, да попеете автентични народни песни, да се провикнете! Оркестърът е формация с широк жанров диапазон.В репертоара му са включени, както авторска и автентична, българска народна музика, така и музика от други балкански страни. Палитрата от българска народна музика се състои от всички етнографски области на България-тракийска, родопска, пиринска, странджанска....с характерните си инструменти и звучене. Оркестърът разполага със собствена техника и озвучаване.
Участници и състав: професионални музиканти и певици – брой музиканти, вид музикални инструменти и времетраене се определят според Вашите запитвания.

5.Музиканти за извеждане на булката

„Всички трябва гайда днес да чуят,
Тъпан силно трябва да удари,
двама млади сватба днес ще вдигнат,
а момците, булка идват да задигнат,
хайде, идвайте другари
вие весели сватбари!”


Под съпровода на музика - с гайда, тъпан, гъдулка, кавал, акордеон, кларинет, ще преминат моментите от извеждането:
В дома на младоженеца, оркестърът първо бавно ще засвири. Щом се съберат всички верни другари ще се отправят и към дома на кума и кумата. За смелост, с бъклицата, с ракия в ръце, кума хорото ще трябва там сам да поведе. И така с музика и песни до булката ще стигнем. Ще посвирим, ще се попазарим, а после с песента „Ела се вие и превива”, бащата булката от родната къща ще изведе. И пред дома, булката първото си хоро ще поведе...
Услугата може да се изпълни с участието на двама, трима или четирима инструменталисти, както и с участието на танцьори; Примерни варианти:
•изпълнения на оркестъра – 3 бр.музиканти (гайда,акордеон,тъпан);
•изпълнения на оркестъра – 2 бр.музиканти (акордеон, тъпан или гайда, акордеон);
•оркестър 3 бр. музиканти + 1 бр.певица;
•оркестър 3 бр. музиканти, певица и 2-ма танцьори.

….При извеждането на невестата от дома й се пее прощална песен:
"Ела се свива превива,
мома се с рода прощава:
Прощавай, родо големо,
и ти, рожделна майчице,
ти, дето си ме носила
девет месеца на сърце
и три години на ръце!"

6.Поднасяне на кумови дарове (торта и погача)
Ритуалът „Кумова Ръченица” е друг атрактивен и интересен елемент от сватбеното тържество. В знак на внимание към кумовете, младоженците подготвят дарове за тях (сладка торта за кумата, вкусна пита с пиле за кума). Под звуците на писана гайда в ритъма на ръченица, кумът и кумата се надиграват с нашите танцьори до „откупването” на даровете. Има три начина затова: кумовете да надиграят танцьорите, да „отмъкнат, откраднат” своя дар с хитрост или да си платят!
Участието на ФФ”Българка” в ритуала ще Ви зареди с настроение и по-силни емоции.
Нашите примерни предложения:
•Поднасяне на кумови дарове с участието на 2 бр. танцьори (момче и момиче) без инструменталисти от формацията;
•Поднасяне на кумови дарове с участието на 2 бр. танцьори (момче и момиче)с музикален съпровод от формацията (гайда, тъпан, гъдулка, акордеон други);
•Поднасяне на кумови дарове с участието на 4 бр. танцьори (2 момчета и 2 момичета)с музикален съпровод от формацията (гайда, тъпан, гъдулка, акордеон други), певица;

7.Училище по народни танци
Основната идея на училището е танцовата подготовка на младоженци, кумове, както и гости на сватбеното тържество, обичащи българския фолклор. С участието на инструктор и корепетитор се разучават стъпките и елементите на различни хора „Право”, „Еленино”, „Ръченица” и др. Възможно е включването на младоженците и/или кумовете в специално създаден камерен танц.
Обучението се провежда в хореографска зала, продължителността и броя на репетициите се определя за всеки от Вас индивидуално!

8.Консултации за разработване на индивидуални фолклорни сватбени продукти
Консултациите предлагат отговори и решения на конкретни, специални запитвания на младоженците относно начин на организация, провеждане на сватбеното тържество на основата на българския фолклор.

Галерия

Media

Отзиви

  • 1
  • 2
  • 3

Благодарим ви Фолклорна Формация “Българка” и DJ Анатоли за невероятната атмосфера и прекрасния празник,който осъществихме с ваше съдействие и главно учсстие!Донесохте ни незабравими емоции и много настроение и щастие!Уникални професионалисти! Благодарим! С обич сем. Атанасови, 23.09.2018г.

сем. Атанасови, 23.09.2018 г.

Краси, благодарим ви от сърце, че направихте сватбата ни толкова уникална и запомняща се!!! Страхотно и искрено се забавлявахме с вас като едно цяло, а гостите ни бяха възхитени от цялата програма и много от тях мислеха, че сме го тренирали!  Благодарим ви, беше уникално!!! Надминахте всичките ни...

Жаклин, 26.08.2018г., Интернационал

Жаклин, 26.08.2018г., Интернационал

Много благодарим за цветното настроение, което създадохте на нашето тържество. Беше много емоционално!

Янка Петкова, 04.05 2018 г.

За формацията

Танцова формация “Българка” е съставена от добре подготвени и атрактивни танцьори с дългогодишна сценична практика, създаващи много настроение и приятни, незабравими емоции по време на техните изпълнения. Всички артисти - балетисти и музиканти от формация „Българка” са с богат опит в областта на българското фолклорно изкуство.