Българската сватба

Българската народна сватба е едно от най-богатите на традиции и символика тържества, отделните елементи на което носят в себе си многовековната история на българската душевност и бит. Българската сватба е най-разточителният и пищен ритуал в българския фолклор.

За Вашия сватбен ден, ФФ”БЪЛГАРКА” предлага:

1.Фолклорна блок програма в ресторанта

Фолклорната блок програма е нашето специално предложение, отправено към Вас младоженци и към Вашите гости. С много музика, песни и танци, жив музикален съпровод, фолклорни анимации с гости на събитието (младоженци, кумове, други), пъстроцветни национални костюми и реквизит, ще ви пренесем в света на автентичния български фолклор.
Нашите примерни предложения са:
• Фолклорна програма с участието на четирима танцьори и двама музиканти (гайда и тъпан);
• Фолклорна програма с участието на четирима танцьори и трима или повече музиканти (гайда и тъпан, кавал, гъдулка, други) и певица;
• Други варианти, според Вашите конкретни желания са възможни, след допълнително уточняване на детайли по сценария.
Продължителността на изпълнението е 20-25 минути.

2.Ритуално фолклорно посрещане на младоженците в ресторанта

Фолклорното посрещане е изключителен, тържествен и емоционален момент от сватбения ден на младото семейство. Той символизира встъпването в „новия дом”, благословията на двата рода и приемствеността между тях. С помощта на главните действащи лица в този ритуал - свекървата и свекърът, по стар български обичай ще захраним младоженците с пита, с мед и сол, после ще отворим шампанското и ще гадаем каква ще бъде и първата рожба в дома, след това младоженците ще отпият и първите си глътки пенливо, но „горчиво” вино, което ще подсладят с първата брачна целувка. Ще хвърлят чаши през глава, без да поглеждат назад и ще се отправят по пътя на тяхното семейно щастие…………………..
Под звуците на автентичното звучене на писаната гайда, песните и танцьорите, облечени в пъстроцветни костюми, хайде да посрещнем младото семейство, заедно с гостите на крака и бурните им аплодисменти.
Участниците в ритуала се определят според Вашите желания и изисквания.
Нашите примерни предложения са:
• Посрещане с участието на четирима танцьори ( 2 момичета и 2 момчета);
• Посрещане с участието на четирима танцьори ( 2 момичета и 2 момчета), музикален съпровод (гайда, гъдулка, тъпан), певица.

3.Изнесен битов ритуал

Изнесеният битов ритуал, се осъществява извън обсега на обредния дом, на места, по избор и предложение на младоженците. Сценарият се разработва на основата на ритуала „Българска сватба”, според желанията на клиента.

4.Оркестър за сватба

"Отдавна още...от край време! Живее на земята племе, уж, кротки хорица-таланти...наричали ги музиканти!!! "
Несравнимо е звученето на живата народна музика. ФФ „Българка” предлага за Вашето сватбено тържество, участието на народен оркестър, за да потанцувате безброй хора и ръченици, да попеете автентични народни песни, да се провикнете! Оркестърът е формация с широк жанров диапазон.В репертоара му са включени, както авторска и автентична, българска народна музика, така и музика от други балкански страни. Палитрата от българска народна музика се състои от всички етнографски области на България-тракийска, родопска, пиринска, странджанска....с характерните си инструменти и звучене. Оркестърът разполага със собствена техника и озвучаване.
Участници и състав: професионални музиканти и певици – брой музиканти, вид музикални инструменти и времетраене се определят според Вашите запитвания.

5.Музиканти за извеждане на булката

„Всички трябва гайда днес да чуят,
Тъпан силно трябва да удари,
двама млади сватба днес ще вдигнат,
а момците, булка идват да задигнат,
хайде, идвайте другари
вие весели сватбари!”


Под съпровода на музика - с гайда, тъпан, гъдулка, кавал, акордеон, кларинет, ще преминат моментите от извеждането:
В дома на младоженеца, оркестърът първо бавно ще засвири. Щом се съберат всички верни другари ще се отправят и към дома на кума и кумата. За смелост, с бъклицата, с ракия в ръце, кума хорото ще трябва там сам да поведе. И така с музика и песни до булката ще стигнем. Ще посвирим, ще се попазарим, а после с песента „Ела се вие и превива”, бащата булката от родната къща ще изведе. И пред дома, булката първото си хоро ще поведе...
Услугата може да се изпълни с участието на двама, трима или четирима инструменталисти, както и с участието на танцьори. Примерни варианти:
• Изпълнения на оркестъра – трима музиканти (гайда,акордеон,тъпан);
• Изпълнения на оркестъра – двама музиканти (акордеон, тъпан или гайда, акордеон);
• Оркестър с трима музиканти и певица;
• Оркестър с трима музиканти, певица и двама танцьори.

….При извеждането на невестата от дома й се пее прощална песен:
"Ела се свива превива,
мома се с рода прощава:
Прощавай, родо големо,
и ти, рожделна майчице,
ти, дето си ме носила
девет месеца на сърце
и три години на ръце!"

6.Поднасяне на кумови дарове (торта и погача)

Ритуалът „Кумова Ръченица” е друг атрактивен и интересен елемент от сватбеното тържество. В знак на внимание към кумовете, младоженците подготвят дарове за тях (сладка торта за кумата, вкусна пита с пиле за кума). Под звуците на писана гайда в ритъма на ръченица, кумът и кумата се надиграват с нашите танцьори до „откупването” на даровете. Има три начина затова: кумовете да надиграят танцьорите, да „отмъкнат, откраднат” своя дар с хитрост или да си платят!
Участието на ФФ”Българка” в ритуала ще Ви зареди с настроение и по-силни емоции.
Нашите примерни предложения:
• Поднасяне на кумови дарове с участието на двама танцьори (момче и момиче) без инструменталисти от формацията;
• Поднасяне на кумови дарове с участието на двама танцьори (момче и момиче)с музикален съпровод от формацията (гайда, тъпан, гъдулка, акордеон други);
• Поднасяне на кумови дарове с участието на четирима танцьори (2 момчета и 2 момичета)с музикален съпровод от формацията (гайда, тъпан, гъдулка, акордеон други), певица;

7.Училище по народни танци

Основната идея на училището е танцовата подготовка на младоженци, кумове, както и гости на сватбеното тържество, обичащи българския фолклор. С участието на инструктор и корепетитор се разучават стъпките и елементите на различни хора „Право”, „Еленино”, „Ръченица” и др. Възможно е включването на младоженците и/или кумовете в специално създаден камерен танц.
Обучението се провежда в хореографска зала, продължителността и броя на репетициите се определя за всеки от Вас индивидуално!

8.Консултации за разработване на индивидуални фолклорни сватбени продукти

Консултациите предлагат отговори и решения на конкретни, специални запитвания на младоженците относно начин на организация, провеждане на сватбеното тържество на основата на българския фолклор.

Галерия

Media

Отзиви

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

“Българка”, страхотни бяхте, много благодарим за всичко!!!! Сбъднахте нашите мечти ❤️❤️❤️❤️

 

Габи и Григор, 19.08.2021г.

Габи и Григор, 19.08.2021г.

Благодарим ви за преживяването! Вие пренасяте традициите със сърце и много обич! Невероятно присъствие!????????

 

Преслава Борисова, 11.08.2021г.

Преслава Борисова, 11.08.2021г.

Голяма и хубава сватба с прекрасна музика и танци на формация "Българка"!!!

Красимира Иванова, 14.08.2021г.

Благодаря ви от сърце! Бяхте повече от страхотни! ❤

 

Виолина, 05.09.2021г.

Виолина, 05.09.2021г.

За формацията

Танцова формация “Българка” е съставена от добре подготвени и атрактивни танцьори с дългогодишна сценична практика, създаващи много настроение и приятни, незабравими емоции по време на техните изпълнения. Всички артисти - балетисти и музиканти от формация „Българка” са с богат опит в областта на българското фолклорно изкуство.